Nieuwsbericht

De Zijl klopt landskampioen

Een dubbelweekend voor ZVL met De Ham thuis en uit en een bezoek van landskampioen Schuurman BZC voor De Zijl. Na de sterke thuiswedstrijd vanaf afgelopen week in de beker voor de mannen de kans om te zien of deze lijn kon worden doorgetrokken. Voor de vrouwen de kans zich eindelijk vast in het linker rijtje te settelen.

Onder belangstelling van de business club van Topwaterpolo Leiden kregen de mannen van Niels Joor landskampioen en koploper Schuurman BZC op bezoek. De Zijl bleek echter geenszins onder de indruk van de palmares van de bezoekende ploeg en dook vanaf het begin vol in de strijd. Met een sterke verdediging en uitstekende keepende Esben Wansleeben onder de lat kreeg BZC weinig kansen, waar De Zijl via snel aanvallen en sterke acties wel het doel van de Gelderse kampioen wist te vinden. Na de eerste periode stond er dan ook een overtuigende 6-3 voorsprong op het scorebord.

Zelf mogelijk ook wat geschrokken van deze snelle voorsprong werd er in de tweede periode wat gas terug genomen. Dit bleek koren op de molen van de gasten, die daardoor iets konden inlopen op De Zijl. Een donderspeech in de pauze bracht de mannen weer op lijn. Het sterke teamspel, afgewisseld met persoonlijke acties, resulteerde er in dat de voorsprong opliep tot 11-7. Het vervolgens goed uitspelen in de laatste periode van de wedstrijd bracht de winst tenslotte niet meer in gevaar.
Opmerkelijk ook nog het debuut van twee spelers: Niek van Gent bij De Zijl, Joep Lankwarden bij BZC.

De vrouwen van ZVL BAM traden zaterdag in het Vijfmeibad en zondag in Wormerveer aan tegen De Ham. De Wormerveerse ploeg werd afgelopen week uit de beker geknikkerd door ZVL en zou ook dit weekend geen probleem mogen vormen. In de eerste wedstrijd op schoten de Leidse vrouwen uit de startblokken en met een 4-0 stand na één periode was de strijd al voor een groot deel gestreden. Weliswaar leek De Ham in de tweede periode nog even wat terug te doen, maar een ijzersterke laatste periode zorgde voor een duidelijke 13-5 winst.

Op zondagmiddag uit bij De Ham was het weer een snelle start die direct de winst zeker stelde. Weer werd er met een 0-4 voorsprong gestart en deze werd gestaag uitgebouwd. Na drie periodes stond er een 3-11 voorsprong op het scorebord en als een echte zondagmiddagwedstrijd ging deze daarna als een nachtkaars uit en ging de overwinning in de tas mee naar Leiden.

Ook bij ZVL-BAM dit weekend twee debutantes, die allebei hun eerste wedstrijd met een eerste doelpunt bekroonden. Danique Gras verzilverde een 5 meter en Chrissy Jo Thomlinson pikte in een manmeer-situatie uit de rebound haar doelpunt mee.

De Zijl Zwemsport – Schuurman BZC 13-11
Periodestanden: 6-3, 2-3, 3-1, 2-4
Doelpunten De Zijl: Tom Nederend 3, Jasper Haasnoot 3, Omar Qachach 2, Daan Heiden 2, Thijs Versluis 2, Koen Heiden.

ZVL-BAM – De Ham 13-5
Periodestanden: 4-0, 1-2, 2-1, 6-2
Doelpunten ZVL: Marloes Cabout 3, Femke Aan 2, Marianne de Groot 2, Brigitte Sleeking, Anne Paardekoper, Danique Gras, Iefke van Belkum, Malissa van Rijn, Britt van Dam.

De Ham – ZVL-BAM 9-12
Periodestanden: 0-4, 1-4, 2-3, 6-1
Doelpunten ZVL: Iefke van Belkum 5, Malissa van Rijn 2, Briggite Sleeking, Brenda Weber, Britt van Dam, Marianne de Groot, Chrissy Jo Thomlinson

Op de foto: Omar Qachach, die tegen Schuurman BZC twee keer scoorde.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.