Nieuwsbericht

Herstel leidt tot winst ZZ bij Donar

Zorg en Zekerheid Leiden toonde vanavond in Groningen twee gezichten. Voor rust leek een herhaling van de SuperCup in de maak. Donar heerste in de rebound en Zorg en Zekerheid Leiden leed te vaak balverlies. Maar na de pauze stond er een ander Zorg en Zekerheid Leiden in het veld. Fel spelend werden de rebounds nu wel gepakt, waardoor er alsnog gewonnen werd in Groningen: 70-72.

De wedstrijd tegen Donar heeft veel weg van de strijd om de SuperCup aan het begin van het seizoen. Ook nu begint Zorg en Zekerheid Leiden goed. Jeroen van der List gooit er twee driepunters in. Will Felder komt in de eerste zeven minuten al tot zeven punten. Daarna wordt de Amerikaan gewisseld en tot de rust niet meer ingezet. Zorg en Zekerheid Leiden pakt ondanks de late aankomst door files onderweg met 5-12 en later nog 10-15 voor. Daarna komt Donar sterk terug doordat Craig Osaikhwuwuomwan en Ross Bekkering twee keer scoren uit de aanvallende rebound.

Via 21-20 na het eerste kwart loopt Donar weg naar een 41-31 ruststand. Joe Willman is de enige speler bij Zorg en Zekerheid Leiden die nog weerstand weet te bieden door zes punten op rij te scoren. Een technische fout van Rogier Jansen helpt de Leidenaren ook niet bepaald. Zoals gezegd, in de strijd om de SuperCup liep Donar in het tweede kwart weg voor een ruime zege en dat lijkt nu ook weer te gebeuren. Opvallend zijn de eerste speelminuten van dit seizoen die Bas Nelemans en Floris Versteeg al vroeg in de wedstrijd krijgen.

De rebound is voor rust de achilleshiel van Zorg en Zekerheid Leiden. Halverwege hebben de Groningers al twaalf aanvallende rebounds gegrepen, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden slechts acht verdedigende rebounds noteert. Eddy Casteels maakt zijn ploeg duidelijk dat er beter gerebound moet worden. Meer hoefde hij niet te zeggen. “Rebounden is een essentieel onderdeel van het spel. Respecteer je dat niet, dan kom je altijd in de problemen. Als ik naar de kleedkamer ga en zie dat Bekkering acht rebounds heeft in vijftien minuten, waarvan vijf aanvallend, dan is dat niet goed.”

De boodschap van Casteels is goed overgekomen, want in de laatste twee kwarten zijn er opeens veel aanvallende rebounds voor Zorg en Zekerheid Leiden. Tevens krijgt Donar veel minder tweede kansen. Jeroen van der List heeft het in de derde periode op zijn heupen. Met tien punten in dit kwart brengt hij Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong. Hij wordt daarbij vooral gesteund door Worthy de Jong die Van der List drie keer in stelling brengt. Bij 47-51 pakt Zorg en Zekerheid Leiden het grootste verschil in de derde periode. Dankzij een score van de in de rebound heersende Mohamed Kherrazi sluit Zorg en Zekerheid Leiden het kwart met een 51-53 voorsprong af.

In het vierde kwart meldt Joe Willman zich nadrukkelijk. De rossige Amerikaan schiet tegen een hoog percentage zijn punten bij elkaar. Omdat Felder ook zijn punten meepakt en in een betere vorm steekt dan de afgelopen weken, heeft Zorg en Zekerheid na drie minuten al een gat van tien punten geslagen: 53-63. Met nog 2.34 minuut te gaan, wordt het stil in Martiniplaza. Zorg en Zekerheid Leiden staat nog steeds voor: 60-69. Na een score van Lance Jeter forceert Rogier Jansen iets te veel. De Jong, die al op scherp stond, maakt dan onnodig zijn vijfde persoonlijke fout en moet de laatste 1’40 minuut op de bank doorbrengen. Jeter benut zijn beide vrije worpen voor 64-69. Aan de andere kant probeert Jansen het opnieuw, maar zonder succes. Willman is echter attent en frommelt de aanvallende rebound door de ring en mag bovendien nog een bonus benutten doordat Sean Cunningham een persoonlijke fout krijgt toebedeeld: 64-72 met nog 1.15 minuut te gaan. Cunningham gooit vervolgens een bommetje raak. Jeter volgt zijn voorbeeld na onnodig balverlies van Kherrazi.

Er resteren nog 36 seconden, maar het duel kan bij 70-72 opeens weer alle kanten op. Zorg en Zekerheid Leiden melkt de 24 seconden uit, maar komt niet tot een schot dat de ring raakt. Donar heeft dus nog één kans. En die moet dan op 1,8 seconde van het einde verzilverd worden vanaf de vrije worplijn. Bekkering heeft voor die tijd al vier van de zes vrije worpen gemist en doet dat ook nu weer, al is de tweede natuurlijk opzettelijk mis. Kherrazi pakt de rebound en dus gaat de zege mee terug naar Leiden.

Casteels vergelijkt de wedstrijd met die van vorige week tegen SPM Shoeters. “Dit was ook een harde strijd. Ik denk dat alle wedstrijden tussen de topploegen dit beeld gaan geven. Ross Bekkering en Thomas Koenis zijn fysiek sterke jongens. Daar moeten we hard tegen opspelen.”

Een van de uitblinkers bij Zorg en Zekerheid Leiden was Joe Willman. Ook Ivica Skelin roemde Willman. “Hij heeft 17 punten gescoord. Voor rust hield hij zijn ploeg nog enigszins in de race en in de vierde periode pakt hij ook weer de nodige punten mee.” Willman zelf was ook te spreken over zijn spel. “De schoten vielen goed. Dat schieten is ook wel iets dat bij mijn spel hoort. Dat ik nu zo makkelijk scoor en meer ballen krijg, betekent dat ik mijn plaats in het team langzaam ga vinden en dat de jongens ook weten wat ik kan en waar ik de ballen wil hebben. Uiteindelijk ben ik pas later bij de ploeg gekomen. Dan heeft het even tijd nodig voordat iedereen aan mij gewend is en ik weet wat er van mij verwacht wordt.”

Scores ZZ Leiden: Jeroen van der List 18 (4 x 3pt), Joe Willman 17, Will Felder 15, Worthy de Jong 9, Dylon Cormier 7, Rogier Jansen 4 en Mohamed Kherrazi 2. Topscorers Donar: Lance Jeter 19 en Sean Cunningham 17.

Op de foto van Richard Koolen: ZZ Leiden viert feest na de 70-72 overwinning in Martiniplaza.

BRON: site ZZ Leiden/Martin Hoekstra

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.