Nieuwsbericht

ZZ Leiden soepel langs Apollo Amsterdam

In een wat kleurloze ambiance duurde het ruim twee minuten voor er een score op het bord verscheen. Dat gebeurde tweemaal achtereen namens Apollo Amsterdam vanaf de vrije worplijn door Berend Weijs. Beide keren was Mike Schachtner degene die de fout maakte. Vooral Leiden had even nodig om in de wedstrijd te komen. Sean Cunningham was als eerste succesvol na vier Leidse missers. Hij opende de score met een driepunter. Omdat ook Josh Duinker en Kevin Thompson hun eerste punten maakten, was het 2-7 en leek Zorg en Zekerheid wakker geschud. Maar Apollo bleef bij: 10-14.

Daarna was het echter gauw over met de thuisploeg toen Zorg en Zekerheid de touwtjes stevig aantrok en zowel verdedigend als aanvallend oppermachtig werd. De Jong wakkerde het vuurtje in kwart twee aan met twee handige acties waarmee hij zijn tegenstanders slim in de luren legde. Leiden denderde door en zette een imposante 4-22 run in de bopeken, die uiteindelijk leidde tot een ruststand van 17-41

Zorg en Zekerheid liet de touwtjes vervolgens wat vieren. De ploeg maakte zich in de tweede helft logischerwijs niet heel druk meer en zorgde er voornamelijk voor dat het niet tegen onnodige blessures aanliep en niet te veel energie verspilde op weg naar de twee ontmoetingen met Groningen in de komende week, eerst voor de competitie donderdagavond in de Martiniplaza en dan de bekerfinale van zondag. Bij 35-52 nam Toon van Helfteren toch even een time-out om zijn manschappen vermanend toe te spreken na een matige periode.

Dat hielp, want opnieuw trok Leiden de teugels wat aan en speelde het met Amsterdam. Een 0-7 run volgde onder meer door twee driepunters op rij van Holcomb-Faye en bij 35-59 haalde Salem zijn pupillen weer even naar de kant. Met opnieuw een buzzer-beater van Cunningham was het na het derde kwart 42-64.

Het vierde kwart kon net zo goed schriftelijk afgedaan worden. Veel sleutelspelers kregen wat extra rust bij Leiden en langzaam namen de bezoekers nog wat verder afstand van Apollo dat ook de motivatie niet echt meer kon opbrengen. Het verschil liep weer op tot ruim 30 punten na een nieuwe 9-0 run van Leiden. Opvallend was de double-double van Kevin Thompson (10 om 10) en de vijf Leidse spelers in de dubbele cijfers, ondanks een vroege beslissing een prima Leids rapport aan het einde van de rit. De Amsterdamse lijdensweg eindigde bij 58-87.

Apollo Amsterdam-ZZ Leiden 58-87 (10-14, 7-27, 25-23 en 1623).
Scores Leiden: Joshua Duinker 18, Sean Cunningham 16, Worthy de Jong 14, Whit Holcomb-Faye 13, Kevin Thompson 10 (10 rebounds), Mike Schachtnber 9, Mohamed Kherrazi 4 en Kasper Averink 3. Topscorers Apollo: Berend Weijs 20 en Jos van der Laan 11.

BRON: website ZZ Leiden (www.eredivisiebasketballleiden.nl)

Op de foto van Richard Koolen: Sean Cunningham maakte 16 punten. Achter hem Kevin Thompson, die met 10 punten en evenveel rebounds nuttig was voor ZZ Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.