Nieuwsbericht

Recordscore voor ZZ Leiden

Aan het vaste gegeven dat één zwaluw nog geen zomer maakt hadden de uitzinnige fans van Zorg en Zekerheid Leiden maling na de indrukwekkende 113-81 overwinning in de competitieouverture tegen Aris Leeuwardsen. Een recordscore, want in de afgelopen acht seizoenen was ZZ Leiden nooit verder gekomen dan 109 punten in een wedstrijd zonder verlenging.

Met een vooral heerlijke tweede helft werd de historische 109-103 tegen Groningen van maart 2008 uit de recordboeken geschrapt. Daarnaast schroefde uitblinker Worthy de Jong zijn persoonlijke ZZ-record op tot 35 punten. Eerder had hij twee keer een wedstrijd op 31 afgesloten.

Simpel kijkend naar die 113 punten zou je gemakkelijk de conclusie kunnen trekken, dat het allemaal prima voor elkaar was, zaterdag in de redelijk bezette, maar niet echt volle Vijf Meihal. Maar dat was niet zo. In de eerste helft en zeker in het eerste kwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden verkrampt en werd er ook niet goed verdedigd. Aris Leeuwarden was daardoor de bovenliggende partij, al is het geen ploeg waarmee de betere teams in de Dutch Basketbal League dit seizoen heel veel moeite zullen hebben.

In het eerste kwart was het eigenlijk een wedstrijd tussen Worthy de Jong en Aris. Van de 19 punten in die eerste tien minuten, die door Aris werden gewonnen met 19-20, maakte hij er dertien. ZZ Leiden had dus geen echt probleem, maar verdedigend was het pover. Er was nauwelijks een antwoord op de rappe point guard Miles Jackson-Cartwright en ook Ryan Watkins kreeg erg veel vrijheid.

Echt zorgen baarde dat niet, want Aris heeft een smalle ploeg en miste bovendien de geblesseerde Tjoe de Paula. ZZ-coach Eddy Casteels heeft wat dat betreft veel meer mensen tot zijn beschikking, zeker als binnenkort de derde Amerikaan Joe Willman aansluit, die nu nog – wachtend op zijn werkvergunning – in trainingspak op de bank zat.

Zijn inbreng zal belangrijk zijn, want verdedigend en vooral reboundend mag Leiden nog wel een paar stappen maken. Tenslotte komen er ongetwijfeld sterkere ploegen naar de Vijf Meihal dan Aris Leeuwarden. Will Felder bewees zijn kwaliteiten in de oefenwedstrijden, maar was – net als vorige week in de Supercup tegen Groningen – zoekende naar zijn plek binnen het team.

Net als de hele ploeg kwam hij na de rust (48-46) in zijn ritme. Gaf de stand halverwege Aris misschien nog wat hoop op een behoorlijk resultaat, vier minuten in de tweede helft wist de Friese ploeg, waaraan ze toe was. Nadat Rogier Jansen had geopend met een driepunter, ging De Jong ging verder met waar hij in de eerste helft was gebleven en maakte onder andere een 'kannietwaarzijn' achterwaartse toverbal.

Daarvan maakte Leiden er in totaal negen, waaronder twee van Kasper Averink, die bewees wat hij kan als hij minuten mag maken. Tien punten, drie assists en drie steals waren zijn keurige cijfers. Keurig waren ze ook van de jonge Jan Driessen, die in het vierde kwart De Jong kwam vervangen. De pas 17-jarige Driessen speelde acht foutloze minuten en tekende en passant zijn eerste punten in de eredivisie aan.

Omdat Aris ver terugviel en steeds duidelijker bleek dat coach Tom Simpson er (nog) geen team van heeft kunnen maken, raakte ZZ Leiden op stoom. En ook al wil Eddy Casteels toch uitgaan van de verdediging, aanvallend werd het tempo opgeschroefd tot een hoogte, die nog nooit in de Vijf Meihal werd vertoond.

Alsof de ploeg gedreven werd door windenergie ging het hard, heel hard. De vraag was niet of, maar wanneer Leiden de honderdpuntengrens zou passeren. Dat gebeurde halverwege het vierde kwart, toen Will Felder een missertje van Worthy de Jong promoveerde tot een score voor 100-71 en daarmee het startsein gaf voor de leukste drie minuten van de wedstrijd. Jeroen van der List opende en sloot die af met een driepunter en tussendoor mocht Worthy de Jong zijn persoonlijke ZZ-record verbeteren met een dunk uit een perfecte alley-oop van Dylon Cormier, die verder onopvallend, maar heel nuttig speelde en lekker scoorde.

Op de tribunes barstte het verlengde 3 Oktoberfeest los en kletterde het applaus los, toen even later De Jong naar de kant werd gehaald. Hij kwam twee puntjes te kort om het clubrecord van Joshua Duinker (37, vorig seizoen tegen Rotterdam) te evenaren. Maar dat mocht de pret niet drukken.

ZZ Leiden-Aris Leeuwarden 113-81 (19-20, 29-26, 37-19 en 28-16).
Scores Leiden: Worthy de Jong 35, Will Felder 18, Dylon Cormier 18, Jeroen van der List 12, Rogier Jansen 11, Kasper Averink 10, Mohamed Kherrazi 7 en Jan Driessen 2. Topscorers Aris: Marquise Simmons 23, Ryan Watkins 19 en Miles Jackson-Cartwright 18.

Op de foto van Richard Koolen: Worthy de Jong op weg naar twee van zijn 35 punten.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.