Nieuwsbericht

Derde Amerikaan voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de derde Amerikaanse speler voor het aankomende seizoen gecontracteerd. De 2.00 meter lange forwardJoe Willman (23) zal het team van coach Eddy Casteels vooral onder de borden moeten gaan versterken. Joe Willman, die qua uiterlijk wat Iers aandoet, speelde vorig seizoen in Tsjechië bij BK Nova Hut Ostrava en daarvoor vier jaar voor Bucknell University in Lewisburg, Pennsylvania.

In zijn senior jaar maakte Joe Willman (van 5 augustus 1991) deel uit van het team van Bucknell, dat zo ongeveer alle schoolrecords verbeterde en gezien wordt al het beste team ooit van de Bison, zoals de basketballers van Bucknell bekend staan. In die ploeg liepen diverse spelers rond met een goed afstandsschot, waardoor het scorend vermogen van Joe Willman vooral onder de ring tot uiting kwam. Driepunters nam hij bij hoge uitzondering. Precies tien in zijn hele loopbaan in Lewisburg en daarvan maakte hij er slechts één.

Dat hij wel degelijk aardig kan schieten bewees hij bij Ostrava, waar één op elke vier driepunters door het netje gleed. Met 53.5 procent schot, 25 procent driepunters, 80 procent vrije worpen, 7 rebounds, 1.8 assists en 1.2 steals zette hij keurig statistieken neer in de Tsjechische competitie. Met Ostrava sneuvelde hij in de eerste ronde van de play-offs tegen de latere kampioen Nymburk, al vele jaren op afstand de beste ploeg van het land.

Voordat hij zijn eerste profcontract tekende, verliet Joe Willman Bucknell met een totaal puntenaantal van 1162, waarmee hij 23e is op de all-time scorerslijst van de school. Twee keer werd hij gekozen in het All Star-team van de Patriot League, de conference waarin Bucknell uitkomt. Zijn loopbaan bij de Bison sloot hij af in het NCAA-toernooi van 2013. Bucknell verloor in de eerste ronde van het hoog geklasseerde Butler. Willman was de grote man van de ploeg met twintig punten.

Zorgen over de fysieke gesteldheid van Joe Willman lijken overbodig. In zijn vier seizoenen bij Bucknell miste hij geen enkele wedstrijd en is dan ook in het bezit van het schoolrecord op dat gebied met 134 duels. Bij BK Ostrava miste hij ook geen enkele wedstrijd. Hij startte 45 keer voor de Tsjechische ploeg, zoals hij dat overigens ook 134 keer deed voor Bucknell.

Een ander positief punt van Willman kan ook geen kwaad. Bucknell-coach Dave Paulsen noemt hem ‘Eén van de slimste spelers, die ik ooit heb gecoacht.’

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.