Nieuwsbericht

Belachelijk slecht derde kwart nekt ZZ

De befaamde zwaluw, die afgelopen zaterdag zo vrolijk en overtuigend rondfladderde in de Vijf Meihal, is woensdagavond in Leeuwarden door Aris met een precisieschot uit de lucht geknald. Een werkelijk belachelijk slecht derde kwart van Zorg en Zekerheid Leiden bracht de beslissing. De ruststand van 37-37 werd omgedraaid in 59-44, een periode van 22-7 dus voor Aris. Vanaf dat moment was de wedstrijd gedaan: 83-71.

ZZ Leiden had goede zaken kunnen doen, want een stukje zuidelijker won Landstede van Den Helder Kings (82-80) en dat was precies wat de Leidse ploeg nodig had. Maar... dan had er wel gewonnen moeten worden, van de ploeg, die de afgelopen weken door ZZ Leiden werd uitgeschakeld in de halve finale van het bekertoernooi.

Het begin was niet echt goed van ZZ Leiden, maar gaandeweg de wedstrijd kwam het herstel en waren er eigenlijk geen problemen. De kleine achterstand na het eerste kwart (22-18) werd ingelopen en de 37-37 ruststand zag er door de Leidse bril behoorlijk uit.

Maar hoe anders zou dat in het derde kwart gaan. Leiden had geen enkel verweer tegen de met scherp schietende Friese ploeg. De driepunters vielen als rijpe appelen. Echter, alleen aan de kant van Aris. De thuisploeg zou afsluiten op 13 rake 'threes' op 26 pogingen. Precies 50 procent dus en dat is een geweldig percentage. Zes van die bommen kwamen op naam van Jan van der Kooij. Leiden schoot van afstand geen deuk in een pakje boter. Precies één driepunter ging raak. Van Kasper Averink, maar dat was in de fase dat al vaststond dat de punten in Leeuwarden zouden blijven.

Toen de kruitdampen van het derde kwart waren opgetrokken, zag Leiden de tegenstander alleen nog in de verte. 22 punten tegen in tien minuten is nog wel te behappen, maar slechts zeven maken is gewoon een wanprestatie, zeker gezien het feit dat er vier ook nog eens tegen het einde van het kwart werden gemaakt. De club zelf twitterde in de laatste minuut met Duinker aan de vrije worplijn cynisch: 'We gaan scoren...'

Toon van Helfteren kon schreeuwen wat hij wilde tegen zijn mannen in time-outs, het kwam allemaal niet binnen. Een paar keer werd het verschil teruggebracht tot tien punten, maar verder liet Aris het niet komen. De zesde confrontatie dit seizoen tussen de twee ploegen eindigde volkomen terecht in de eerste Friese zege.

ZZ Leiden kan de wonden gaan likken na een pijnlijke nederlaag, die de kansen op een betere klassering bij het begin van de play-offs aanzienlijk heeft verkleind.

Aris Leeuwarden-ZZ Leiden 83-71 (22-18, 15-19, 22-7 en 24-27).
Scores Leiden: Josh Duinker 21 (11 rebounds), Worthy de Jong 14, Kevin Thompson 14 (8 rebounds), Whit Holcomb-Faye 6 (4 assists, 5 balverlies), Sean Cunningham 6, Mohamed Kherrazi 5 (9 rebounds), Kasper Averink 3 en Mike Schachtner 2. Topscorers Aris: Jan van der Kooij 18 (6 driepunters), Nate Healy 16 (3 driepunters).

Op de foto van Richard Koolen maakt Joshua Duinker twee van zijn 21 punten. Die waren echter niet voldoende voor ZZ Leiden om in Leeuwarden te winnen.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.