Nieuwsbericht

Belachelijk slecht derde kwart nekt ZZ

De befaamde zwaluw, die afgelopen zaterdag zo vrolijk en overtuigend rondfladderde in de Vijf Meihal, is woensdagavond in Leeuwarden door Aris met een precisieschot uit de lucht geknald. Een werkelijk belachelijk slecht derde kwart van Zorg en Zekerheid Leiden bracht de beslissing. De ruststand van 37-37 werd omgedraaid in 59-44, een periode van 22-7 dus voor Aris. Vanaf dat moment was de wedstrijd gedaan: 83-71.

ZZ Leiden had goede zaken kunnen doen, want een stukje zuidelijker won Landstede van Den Helder Kings (82-80) en dat was precies wat de Leidse ploeg nodig had. Maar... dan had er wel gewonnen moeten worden, van de ploeg, die de afgelopen weken door ZZ Leiden werd uitgeschakeld in de halve finale van het bekertoernooi.

Het begin was niet echt goed van ZZ Leiden, maar gaandeweg de wedstrijd kwam het herstel en waren er eigenlijk geen problemen. De kleine achterstand na het eerste kwart (22-18) werd ingelopen en de 37-37 ruststand zag er door de Leidse bril behoorlijk uit.

Maar hoe anders zou dat in het derde kwart gaan. Leiden had geen enkel verweer tegen de met scherp schietende Friese ploeg. De driepunters vielen als rijpe appelen. Echter, alleen aan de kant van Aris. De thuisploeg zou afsluiten op 13 rake 'threes' op 26 pogingen. Precies 50 procent dus en dat is een geweldig percentage. Zes van die bommen kwamen op naam van Jan van der Kooij. Leiden schoot van afstand geen deuk in een pakje boter. Precies één driepunter ging raak. Van Kasper Averink, maar dat was in de fase dat al vaststond dat de punten in Leeuwarden zouden blijven.

Toen de kruitdampen van het derde kwart waren opgetrokken, zag Leiden de tegenstander alleen nog in de verte. 22 punten tegen in tien minuten is nog wel te behappen, maar slechts zeven maken is gewoon een wanprestatie, zeker gezien het feit dat er vier ook nog eens tegen het einde van het kwart werden gemaakt. De club zelf twitterde in de laatste minuut met Duinker aan de vrije worplijn cynisch: 'We gaan scoren...'

Toon van Helfteren kon schreeuwen wat hij wilde tegen zijn mannen in time-outs, het kwam allemaal niet binnen. Een paar keer werd het verschil teruggebracht tot tien punten, maar verder liet Aris het niet komen. De zesde confrontatie dit seizoen tussen de twee ploegen eindigde volkomen terecht in de eerste Friese zege.

ZZ Leiden kan de wonden gaan likken na een pijnlijke nederlaag, die de kansen op een betere klassering bij het begin van de play-offs aanzienlijk heeft verkleind.

Aris Leeuwarden-ZZ Leiden 83-71 (22-18, 15-19, 22-7 en 24-27).
Scores Leiden: Josh Duinker 21 (11 rebounds), Worthy de Jong 14, Kevin Thompson 14 (8 rebounds), Whit Holcomb-Faye 6 (4 assists, 5 balverlies), Sean Cunningham 6, Mohamed Kherrazi 5 (9 rebounds), Kasper Averink 3 en Mike Schachtner 2. Topscorers Aris: Jan van der Kooij 18 (6 driepunters), Nate Healy 16 (3 driepunters).

Op de foto van Richard Koolen maakt Joshua Duinker twee van zijn 21 punten. Die waren echter niet voldoende voor ZZ Leiden om in Leeuwarden te winnen.