Nieuwsbericht

Lekker potje ZZ Leiden tegen Zwolle

Je zou toch denken dat je tevreden achterom kunt kijken als je een oefenwedstrijd tegen Landstede Zwolle met 98-81 wint. Rogier Jansen, die zelf vindt dat hij nog moet wennen aan zijn taak – meer spelverdeler dan shooting guard – was dat nog niet echt. “Het slimme samenspel zit er nog niet echt in. We hebben wel een goede fast-break, maar op andere momenten moet het nog veel beter.”

Wellicht komt dat komende week, wanneer de Leidse ploeg twee wedstrijden in België speelt, dinsdag in Zonhoven tegen Limburg United en woensdag in Leuven tegen Leuven Bears, dat zaterdag in Leiden nog veel te sterk was en met 61-94 won. In België gelden namelijk de Nederlandse wetten niet en dus mag Dylon Cormier (uit te spreken, zoals het er fonetisch staat), wiens werkvergunning waarschijnlijk komende week rond komt, gewoon meespelen.

Zijn ‘Leidse’ landgenoot Will Felder is er de laatste wedstrijden al wel bij en streed met Zwolles Joe Burton om de bloemen als ‘man of the match’. De denkbeeldige prijs was voor de center van Landstede. Beiden kwamen tot 24 punten, maar Burton koppelde daar liefst 19 rebounds aan. Hij kampt duidelijk met overgewicht, moet volgens de staf van de club nog tien kilo afvallen, maar zal een zeer belangrijk rol gaan vervullen in de ploeg van Herman van den Belt.

Dus bleven er twee vergelijkbare teams over, die het publiek als afsluiting van de zeer geslaagde Open Dag, een lekker potje basketball voorschotelden. Het snelle spel dat ZZ-coach Eddy Casteels wil laten spelen, valt goed in de smaak bij het Leidse publiek, dat volop genoot van het spectaculaire werk van Will Felder en de driepunters, waarop de afgelopen jaren in de Vijf Meihal behoorlijk werd bezuinigd, maar waarvan er tegen Landstede liefst elf invlogen. Vier van Jeroen van der List, drie van Worthy de Jong en ook twee van Floris Versteeg, één van de jonge spelers, die van Casteels ruimschoots speeltijd krijgen in de aanloop naar het nieuwe seizoen.

De jonge garde (Adeola Morren, Tomas Breel, Floris Versteeg, Jan Driessen en Bas Nelemans) pakte samen 76 van de in totaal beschikbare 200 minuten. Regelmatig vertelde Casteels ze in klare taal wat er niet goed ging, maar ze kregen steeds weer een kans. Ook werden ze niet gelijk gewisseld bij een foutje. Zo mocht Tomas Breel een open lay-up missen, die hij – uit dank dat hij in het veld mocht blijven – even later compenseerde met een driepunter…

Driepunters, dunks, alley-oops en veel snelheid. Het was heel vaak heel leuk in de Vijf Meihal, waar gedurende de hele dag van alles te doen was om te laten zien dat het nieuwe basketballseizoen eraan komt. Zo’n zestig kinderen kregen les van Casteels en de spelers en konden na het voorstellen van de ploeg hun handtekeningenkaart laten vol schrijven.

De wedstrijd tegen Landstede was, zoals gezegd, een lekker toetje met werkelijk fantastische momenten. ZZ Leiden was van meet af aan de bovenliggende ploeg en scoorde heel gemakkelijk. Dat leidde tot een ruststand van 55-41 met daarna een start van de tweede helft om van te watertanden. Een run van 8-0 met driepunters van De Jong en Van der List en een alley-oop van Jansen op Felder. Omdat op een gegeven moment de vermoeidheid bij Leiden wat toesloeg, kon Zwolle een beetje terugkomen tot uiteindelijk 98-81.

Op de foto van Richard Koolen: een spectaculaire actie van Worthy de Jong, die zich in het concept van Eddy Casteels als een vis in het water voelt.

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.