Nieuwsbericht

Hoopvol oefenduel ZZ Leiden

Als de oefenwedstrijd tegen Kangoeroes Willebroek voor Zorg en Zekerheid Leiden de opmaat is geweest voor het nieuwe seizoen, dan hoeft het publiek in de Vijf Meihal zich niet te vervelen. De Belgische ploeg nam weliswaar een 87-91 overwinning mee naar huis, maar het vertoonde spel van de thuisploeg beloofde aardig wat.

Vooral het eerste optreden in Nederland van Will Felder, die eindelijk zijn werkvergunning had, belooft het een en ander. De Amerikaan maakte 23 punten tegen ruim 83 procent. Daarbij zaten een paar verwoestende dunks, waarmee hij nu al de weinige toeschouwers (zo’n driehonderd) in vervoering bracht, maar dat zeker ook in een volle Vijf Meihal zal doen.

Felder, maar ook Worthy de Jong, Rogier Jansen en Jeroen van der List zijn de exponenten van het ‘Nieuwe ZZ Leiden’, dat onder coach Eddy Casteels anders speelt, dan in het verleden. Vergelijken met het recente verleden heeft geen zin. Het type basketball dat de Belg zijn ploeg wil laten spelen is gewoon anders.

Verdedigend moeten er nog wel stappen gemaakt worden, maar de echte teamverdediging kan pas gaan draaien als ook de tweede Amerikaan Dylon Cormier wordt goedgekeurd door de pennenlikkers van Nederland-Regelland. ZZ Leiden denkt nog aan een derde Amerikaan, maar heeft daarmee geen haast. Niet in de laatste plaats omdat je een goede, grote en betaalbare speler met een lampje moet zoeken.

Leiden deed van meet af aan aardig mee met de Belgische ploeg, die is volgestouwd met Amerikanen en mannen met roots in voormalige Belgische koloniën. De nummer tien van de Belgische topafdeling stond meestentijds een stukje voor, omdat coach Alexandar Peldic (geassisteerd door Louis Casteels, de broer van…) over een aantal goede schutters beschikt en met name Brandon Bowdry heel gemakkelijk scoorde.

Even dreigde er zelfs een pak slaag voor de thuisploeg, toen in het derde kwart het verschil opliep tot 18 punten (49-67). Maar een snoeiharde dunk van Felder, die even ‘binnenkwam’ via de achterlijn, zette ZZ Leiden op het juiste spoor en in korte tijd was het verschil weer onder de tien punten. En het werd zelfs spannend toen Kasper Averink met een driepunter het gaatje verkleinde tot twee punten. Winst zat er niet in, maar ondanks dat konden de fans met een glimlach huiswaarts.

Scores ZZ Leiden: Will Felder 23 (10 rebounds), Worthy de Jong 20, Jeroen van der List 18 (4 driepunters), Mohamed Kherrazi 11, Rogier Jansen 11 (3 driepunters), Kasper Averink 3 en Jan Driessen 1