Nieuwsbericht

Goede Europese start LSG

Het team van het Leids Schaakgenootschap, beter bekend als LSG, is het toernooi om de Europa Cup in Bilbao met een overwinning en een gelijkspel goed begonnen. Tegen de Abargavenny Chess Club uit Wales werd met liefst 5.5 tegen 0.5 gewonnen. Abergavenny klinkt de wat ouderen wellicht bekend in de oren, al zal dat niet vanwege het schaken zijn. Ooit - en we hebben het dan over de late jaren zestig - had ene Marty Wilde een hit in ons land met de song 'Abergavenny'...

Het schaken staat in de 'Gateway of Wales' kennelijk op een wat lager pitje. Edwin van Haastert was de enige Leidse speler, die zijn partij niet won. Hij deelde het punt met Charles Morris. In de overige partijen zorgden de Duitser in Leidse dienst Dr. Jan-Michael Sprenger, Mark van der Werf, Arthur Pijpers, Michael Bosman en Eelke Wiersma wel voor het volle punt.

Margiris Kaunas uit Litouwen was een opponent van een ander kaliber, maar geen onoverkomelijke hindernis voor de Leidse ploeg. Het werd uiteindelijk 3-3. Jan Sprenger was de enige, die zijn partij wist te winnen. Hij versloeg Tomas Laurusas. Edwin van Haaster was de enige speler van LSG, die zijn meerdere moest erkennen in zijn Litouwse tegenstander. Hij verloor van Sarunas Sulskis. De overige vier partijen eindigden in remise.

In de derde ronde speelt LSG vandaag tegen het Oostenrijkse SK Hohenems, dat tot nu toe hetzelfde resultaat boekte als de Leidse ploeg: winst in de openingsronde en een gelijkspel in de tweede zitting.