Nieuwsbericht

Slotseconden fataal voor DIOK

Tot de laatste minuut op voorsprong staan en het beste van het spel hebben tegen  regerend landskampioen HRC. Goed voor het moraal van DIOK zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. In de laatste seconden van de wedstrijd liet DIOK de overwinning alsnog uit de vingers glippen.

In een poging met een wijde aanval de beslissing te forceren, vergaten de backs van DIOK op eigen helft de bal goed te vangen. De wing van HRC strafte dit meteen af door bij de hoekvlag de 13-16 te scoren. Een kans om deze fout goed te maken kreeg DIOK niet meer, want dat was meteen de laatste actie van de wedstrijd. Heel zuur voor de Leidernaars, die op basis van het vertoonde spel meer verdiend hadden.

DIOK kende een droomstart en stond al na vijf minuten op voorsprong. Vanuit een serie rucks kort op de tryline wist een van de voorwaartsen de bal over de lijn te drukken. Leon Koenen scoorde daarna ook de conversie, waardoor het meteen 7-0  stond. Daarna nam HRC het initiatief en kwam het een aantal keer gevaarlijk dicht bij de tryline. Tot twee keer toe leek HRC te gaan scoren, maar de beslissende passes eindigden steeds in een knock-on.

Ook een penalty van HRC op de palen ging mis, waardoor het lang 7-0 bleef. Na ruim een half uur wist HRC via een penalty toch dichterbij te komen, maar ook een penalty van DIOK ging daarna raak, waardoor de marge 7 punten bleef: 10-3. Op slag van rust wist HRC dan toch door de Leidse defensie te breken en zo gingen de teams met 10-8 de rust in.

VROUWEN

Het vrouwenteam van DIOK werd afgelopen seizoen kampioen van de eerste klasse en promoveerde daardoor naar de ereklasse, het hoogste niveau in ons land. Het debuut van de Leidse vrouwen was niet wat er van werd verwacht. Aan de Smaragdlaan bleek Utrecht veel te sterk: 5-55.

 

In de tweede helft moest DIOK het al snel met een man minder stellen, nadat prop Guntars Bruveris met geel naar de kant moest. Omdat HRC ook nog een penalty mee kreeg die prompt raak ging, kwam DIOK voor het eerst op achterstand: 10-11. Ondanks het gemis van een speler ging DIOK vol de strijd aan. Reserve-prop Peter Verkerk, die voor de geblesseerde Nicola Toro in het veld was gekomen, liet een paar machtige tackles zien, en ook captain Vincent Grimbergen gooide al zijn energie in een paar wanhoopstackles. Toen DIOK inmiddels weer op volle sterkte was, werd die vechtlust beloond met een penalty, die Leon Koenen onberispelijk raak schoot. DIOK kwam weer op voorsprong en ging op jacht naar de beslissing.

HRC had ineens zijn handen vol aan de ingevallen wingers Titus Klumper en Nic Altink en het wijde, avontuurlijke aanvalsspel van DIOK in de slotfase was leuk om te zien. Dat avontuurlijke spel bleek echter niet zonder risico; op een moment dat DIOK vanaf eigen helft een prachtige break leek te maken, viel de bal ongewild in HRC-handen. Net als in de slotminuut van de eerste helft gaf DIOK zo wederom een try cadeau – en veel erger: de overwinning. Eindstand: 13-16

DIOK hield door de nipte nederlaag weliswaar één punt, maar ook wel een kater over aan de wedstrijd. Toch zal coach Wilnus Versteijnen ook genoeg dingen gezien hebben die tot tevredenheid stemmen. DIOK speelt georganiseerd, is fit en toont lef in het aanvalsspel. Nu nog 80 minuten de concentratie vol houden, dan gaan nog veel ploegen zich stuk bijten op DIOK. Volgende week gaat DIOK in Naarden op bezoek bij RC ’t Gooi, normaal gesproken ook een van de play-off kandidaten, dus ook dat belooft een pittige wedstrijd te worden.

Op de foto van Els Barnas: Ruben Niggebrugge in actie namens DIOK.

VROUWEN MOETEN EVEN WENNEN

Na een uitstapje van twee seizoenen in de eerste klasse zijn de DIOK Dames weer terug op het allerhoogste niveau van Nederland: de ereklasse. Een flinke overgang, zo bleek: tegen de nummer drie van vorig seizoen Utrechtse Rugby Club werd met 5-55 verloren.

DIOK begon agressief aan de wedstrijd en zette URC al snel onder druk op hun helft, maar tot een score kwam het helaas niet. URC kon – mede dankzij slecht tacklewerk van DIOK - wél drie keer scoren. DIOK had nog mazzel dat URC in de eerste helft heel slordig was in balbezit, zo bleef de schade lang beperkt tot 0-19. In de tweede helft had URC wederom de overhand, en wist het de voorsprong verder te vergroten. Ondanks de grote achterstand bleef DIOK op jacht gaan naar de eretry, en het was uiteindelijk center Vivian Boesten die uit een serie rucks de hatelijke 0 van het bord kreeg. De conversie raakte de paal. In de slotfase scoorde URC nog tweemaal, waarmee de eindstand op 5-55 kwam.

Het gemis van drie bepalende speelsters (zwangerschap, rugby-pensioen en terugkeer naar Zuid-Afrika) werd gevoeld, waardoor de organisatie in de DIOK-verdediging af en toe ver te zoeken was. Positief was het optreden van woman-of-the-match Jeanine van de Grootevheen en full-back Kim Hofstede, terwijl Merel Baaima debuteerde. Komend weekend speelt DIOK uit tegen verliezend finalist van vorig seizoen AAC (Amsterdam), dus DIOK zal dan beter bij de les moeten zijn. Werk aan de winkel dus voor de DIOK-speelsters en hun trainers Paul Morris en Dave Langezaal.

 

Zorg en Zekerheid Leiden haalt Carrington Love

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft ook de tweede Amerikaan aangetrokken. Na eerder deze week rond te zijn gekomen met Clayton Vette, heeft nu Carrington Love een contract voor één seizoen getekend. De 23-jarige spelverdeler komt over van het Duitse Kirchheim Knights.

Carrington Love (geboren 6 januari 1994) bracht zijn vier collegejaren door bij de University of Wisconsin-Green Bay uit de Horizon League. In zijn vierde en laatste jaar was hij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 3.6 assists, 2.7 rebounds en 2.6 steals. Met de Green Bay Phoenix kwam Love uit tegen sterke universiteitsteams als Georgia Tech, Valparaiso, Akron en Stanford. Tegen die laatste ploeg tekende Love voor 32 punten.

Zijn volgende bestemming was Kirchheim Knights, een ploeg uit de Duitse Pro-A, het één na hoogste niveau in Duitsland. De 1.86 meter lange Love noteerde in Duitsland gemiddelden van 14.0 punten, 6.9 assists, 4.3 rebounds en 2.2 steals. Love was de assist leader van de Pro-A, bij de steals kwam de goede verdediger op de derde plaats uit.

Love behoorde in de Pro-A bij de beste drie guards van de competitie. De Amerikaan is erg snel met de bal en voelt zich als een vis in het water bij open court situaties. In één-tegen-één situaties is hij moeilijk af te stoppen. Love is een echte Amerikaanse spelverdeler die graag een actie maakt om vervolgens zelf te scoren of een teamgenoot in stelling te brengen. Michael Mai, de coach van Love in Duitsland, eist een goede instelling en bereidheid tot hard werken van zijn spelers. Love voldeed volledig aan de wensen van zijn coach.

Met de komst van Carrington Love telt de selectie van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball nu negen spelers. Eerder waren Clayton Vette, Rens Butter, Marijn Ververs, Sergio de Randamie, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Jessey Voorn al vastgelegd.